Soda als wonder schoonmaakmiddel - do's en don'ts

Soda, ook bekend als huishoudsoda of schoonmaaksoda, is niet hetzelfde als baking soda. Hoewel je met beide kan schoonmaken, is soda niet eetbaar!

Maar kan wel gerust een van onze meest favoriete schoonmaakproducten genoemd worden. Veel mensen maken nog altijd schoon op de ouderwetse manier en dat is niet voor niks 😉

 

Het is goedkoop, het is milieuvriendelijk en het heeft honderden verschillende toepassingen. Je kunt het gebruiken om oppervlakken te ontvetten als een soort duurzame allesreiniger, maar het is ook prima geschikt voor bijvoorbeeld het reinigen van banken en matrassen. Daarnaast helpt het om nare geurtjes te verwijderen, wat hartstikke handig is als er huisdieren zijn. Ook is schimmel in een handomdraai weg!

Hoe kun je soda wel gebruiken?
Want er zijn veel verschillende toepassingen van soda. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet:

 

1. Tegels schrobben met soda

Schimmel en kalkaanslag tussen de voegen van de badkamertegels hoeft niet een probleem te zijn met wat soda en een nat schuursponsje.

Nog makkelijker gaat het natuurlijk met een elektrische schrobborstel. Naspoelen met warm water en klaar is Kees 😊. Een allesreiniger werkt meestal niet voor schimmel, maar soda is schimmeldodend en daarom ideaal.

 

2. De oven schoonmaken met soda
De oven kan na een paar keer gebruiken behoorlijk vies worden. Gelukkig biedt soda een uitkomst. Het schoonmaken van de oven met soda is heel eenvoudig. Gooi een paar scheppen soda in een emmer met heet water en maak de oven daarmee helemaal schoon met een doek. De oven knoppen worden trouwens heel vaak vergeten tijdens schoonmaak. Wat nog meer? Lees verder hier: 6 plekken die vaak vergeten worden tijdens de schoonmaak

 

3. Wasmachine reinigen met soda
Stinkende wasmachine? Dan heb je last van vetluis 🦠😩! Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem en dat heet 'soda'! Doe een kopje soda in de wasmachine en draai een kookwas op 90 graden. Maar dan zonder kleren 😉!

 

4. Leidingen ontstoppen met soda
Gootsteen weer verstopt? Wonder-soda tot je dienst! Giet een ruime hoeveelheid soda in de afvoer. Extra stapje: je kan ook een paar kopjes schoonmaakazijn toevoegen. Dit gaat bruisen!...

Spoel daarna alles af met kokend water en voilà, je gootsteen, afvoer- of doucheputje zou weer moeten doorlopen.

 

5. Maak de vaatwasser schoon met soda
De vaatwasser schoonmaken met soda werkt perfect tegen onaangename geurtjes. Doe een schep soda in de vaatwasser en laat deze een keer heet draaien. Probleem opgelost 😁

6. Groene aanslag

Vind je groene tegels in de tuin niet zo mooi staan? Maak dan een mengsel met soda en warm water en... schrobben maar! Een buiten schrobborstel is daarbij een onmisbare tool. De groene aanslag op de tegels gaat er met het sodawater makkelijker af.

 

Waarvoor mag je soda niet gebruiken?

Ook al is soda een heel handig middeltje, moet je met sommige oppervlakken wel voorzichtig zijn. Want de schurende werking van soda kan voor krassen zorgen. 

 

1. Aluminium potten en pannen

Soda kun je als schuurmiddel gebruiken voor het schoonmaken van alle potten en pannen met uitzondering van degenen die gemaakt zijn van aluminium. Anders kan je nieuwe aluminium pot gaan roesten en verkleuren 😮!

 

2. Marmeren aanrecht

Hou soda ver uit de buurt van marmer! Marmer kun je namelijk uitbijten met dit middel.

 

3. Goud gekleurd servies

Gouden randjes van kopjes en schoteltjes kunnen gaan schilferen of verkleuren van soda. Daarom is het niet handig om die daarmee te schrobben.

4. Zilver bestek
De aanslag die zilverwerk na een tijdje krijgt kun je beter niet met soda proberen te verwijderen. Dit kan namelijk de glanslaag aantasten.

Ook parels of edelstenen kun je maar beter naar een specialist brengen om het schoon te maken.

Terug naar Schoonmaaktips