Waarom is schoonmaken eigenlijk leuk?

Schoonmaken is eigenlijk goed voor jou: door schoon te maken voel je zich beter. Schoonmaken brengt je hoofd ‘op orde’ en zorgt voor minder stress.

Poetsen als work-out? Jazeker! Je verbrandt calorieën door dat harde werken, en je lichaam maakt endorfine aan. Endorfine is een hormoon waar we ons vrolijk door gaan voelen. En laat dat stofje nou eens al na 20 minuten schoonmaken vrijkomen!

Schoonmaken is leuk, huishoudelijk werk, huishoudelijke hulp, schoonamken, schoonmaaktips

En dus hup, zet er een lekker muziekje bij aan en gaan met die banaan! Handige tip: een draadloze sport-hoofdtelefoon is daarbij onmisbaar ;)

Schoonmaken geeft je een gevoel van controle. Je kent toch wel het gevoel dat je niet weet waar je moet beginnen, omdat een ruimte zó rommelig is? Daar zie je dan vaak als een berg tegenop.

Om het opruimen zo leuk en makkelijk mogelijk te houden kun je ook tips van professioneel organizers lezen. Dit motiveert om bezig te blijven en geeft ook structuur in het opruimen.

Een erg praktisch boek om mee aan de slag te gaan is Opruimen maakt gelukkig! van Annelies Mentink. Ze deelt geen ingewikkelde opruimtechnieken uit, maar je bent daarmee gewoon lekker puntsgewijs aan het ontspullen.

En als de boel eenmaal is opgeruimd, heb je het gevoel van controle weer helemaal terug!
Mensen blijken wezens die graag bijhouden wat er om hen heen gebeurt en hier – zo veel mogelijk – controle over willen hebben. Door schoon te maken en op te ruimen bereiken we dat resultaat, wat zorgt voor een opgelucht gevoel.

Daarnaast werkt stoffen en schrobben als een vorm van meditatie! In onze drukke levens kan die heerlijke ‘gedachteloosheid’ die je in je hoofd bereikt tijdens het poetsen mediterend werken.
Onze gedachten drijven mee weg van alle dagelijkse zorgen. Maar regelmatig worden sommige plekken vergeten tijdens de schoonmaak. Lees hier welke: 6 plekken die vaak vergeten worden tijdens de schoonmaak

En als laatste maar niet minst belangrijke: je kan lekker bijverdienen, als je het voor iemand anders doet 😉💶🪙

Vergeet niet om zich in te schrijven als huishoudelijke hulp! 

Terug naar Schoonmaaktips